Postul Mare

Postul Mare

Biserica Romano-Catolică a început Postul Mare sau Postul Paştilor săptămâna aceasta, în ziua de 22 Februarie, numită şi Miercurea Cenuşii. Perioada de post este de 40 de zile şi se încheie cu memorialul Patimii, Morţii şi Învierii Domnului nostru Isus Cristos. Papa Benedict a deschis această zi cu o audienţă generală în Aula Paul al VI-lea, manifestare la care au participat aproximativ 7.500 de pelerini.

Biserica Ortodoxă începe Postul Mare în data de 27 februarie, zi în care această biserică îi pomeneşte pe sfinţii Procopie Decapolitul (sec. IX) şi Talaleu (sec. V).

Biserica noastră se alătură acestui exerciţiu duhovnicesc al pregătirii pentru sărbătoarea Învierii Domnului, recomandând credincioşilor o perioadă mai intensă de rugăciune, lectură, post şi deschidere spre semenii noştri. Postul Mare durează o perioadă de 40 de zile şi rezonează cu experienţa oamenilor Bibliei din VT (poporul evreu, Moise, Ilie etc.) şi cu cea a Mântuitorului, care a postit tot atâtea zile înainte de intrarea sa în misiunea publică. În acord cu modelul biblic, rostul acestei perioade este de a apropia credincioşii unii de alţii şi împreună de Dumnezeu prin pocăinţă, mărturisire, iertare, evaluare, responsabilizare. Acest proces de intensă trăire duhovnicească reprezintă în acelaşi timp un efort de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Cristos. Pregătirea, aşteptarea sunt dimensiuni fundamentale ale experienţei creştine, care orientează viaţa de zi cu zi spre Ziua Domnului, încurajând credincioşii să trăiască în lume cu această tensiune a nădejdii revenirii Mântuitorului.

Comments are closed.